Włochy

La Stoppa

La Stoppa to posiadłość, której winnice rozciągające się wzdłuż doliny Trebbiola, w prowincji Piacenza. Obecnie firma zajmuje 58 ha z czego 28 ha to las z dominującym dębem, kasztanowcem oraz drzewem świętojański, zaś 30 ha to winnice, które na przestrzeni lat przeszły dużą metamorfozę. Ponad sto lat temu, jej poprzedni właściciel, Ageno sadził głównie winorośle odmian francuskich, jednak w 1973 r. Stoppa została kupiona przez rodzinę Pantaleoni, która w krótkim czasie racjonalizowała rośliny i odnowiła piwnicę. Dziś firma jest prowadzona przez Elena Pantaleoni z Giulio Armani, której celem jest produkcja win organicznych, certyfikowanych przez Ente Suolo e Salute. Naturalnie niskie plony, ze względu na średnią wieku winorośli i dość słabą glebę pozwalają na uzyskanie win unikalnych. Dziś La Stoppa wytwarza się autentyczne, osobliwe wina, silnie powiązane z terroir.